Tkalčićeva ulica je po mnogima jedna od najljepših ulica u gradu Zagrebu. Ljeti se na terasama, koje se protežu niz cijelu ulicu, može vidjeti mnoštvo stranih gostiju isto kao i domaćih kako veselo žamore, a glavna zvijezda Tkalčićeve ulice, naša Marija Jurić Zagorka, jednako veselo pozdravlja i zimu, koja ovu ulicu uvuče u jedan čaroban svijet. Ova ulica je kroz povijest grada mijenjala svoj izgled, pa je nekada ondje tekao potok okružen zelenilom, raslinjem i mlinovima. Tek se rastom industrije potok preusmjerava i Tkalčićeva konačno dobiva svoje ime početkom 20. stoljeća. Šetnjom kroz popularnu “Tkalču” uživamo u duhu minulih vremena koji su nam ostavili stari Zagrepčani, a opet uranjamo u moderniji duh svakodnevice. Zato je Tkalčićeva ulica koja ima dušu. Negdje na samoj sredini ulice, na kućnom broju 39 nalazi se i restoran Agava.

Ovaj je restoran dugogodišnje okupljalište strastvenih i vjernih gurmana. Jedna, druga, treća stepenica... i evo nas u svijetu boja, glazbe i delicija koje Agava pruža uz prekrasan pogled na Tkalčićevu ulicu. Ljeti pak možete opušteno uživati na "zelenoj terasi" i otkriti pravi šarm ovog restorana. Stolovi smješteni na različitim razinama svakako ovom mjestu daju simpatičan ton. Ipak, iznad svega, ovaj restoran ističe se izvanrednom ponudom te nije ni čudno što mnogi gastronomi i iskreni poznavatelji hrane Agavu i chefa Belizara Miloša smatraju ponajboljima u gradu Zagrebu. Kad uđete u prekrasan svijet raznih filozofija kuhinja i zaista posvetite pažnju svakom jelu Agavina jelovnika, bit će vam jasno zašto je sve dosad napisano - potpuno opravdano. S hranom kakvu služe u Agavi, nema potreba za sanjarenjima o deluxe odredištima i ekstatičnim kombinacijama okusa. U Agavi možete okusiti sve ljepote Mediterana, od Francuske, preko Italije pa sve do Hrvatske. Mnoga jela odišu atmosferom spoja mora i kontinenta, ali svako od njih ima i zanimljiv "twist" što ih i čini prepoznatljivim dijelom Agavina jelovnika. Ono čime se ovaj restoran svakako ističe, jest uistinu jedinstvena ponuda, bazirana na kvalitetnim i svježim sastojcima uz zanimljive fuzije okusa. Stoga, vrijedi malo progovoriti i o tome što nam to Agava konkretno ima za ponuditi.

Ajmo početi od predjela, gdje u oko upada nekoliko stvari. Primarno su to slavne ligurijske Taggiasche masline koje se inače idealno slažu uz aperitive, dodaju umacima ili prate glavna jela od ribe i mesa. Predjelima talijanskog štiha posebnu notu daje kavijar od aceta balsamica, što svakako vrijedi kušati. Agava se nikako ne odmiče od klasičnih francuskih korijena pa se tu mogu pronaći i slavna juha od luka ili pak Foie Gras s francuski uobičajenim komponentama poput krušaka i badema.

Ono što odmah privlači interes je ponuda mesa slavonske crne svinje, i to karea u kombinaciji s beluga lećom i intenzivnim pekmezom od đumbira i kruške. Crna je slavonska svinja hrvatska autohtona pasmina, koja se hrani žitaricama, bundevama, djetelinom i žirevima što čini meso izuzetno kvalitetnim s visokim sadržajem intramuskularne masnoće. To vam nije dosta? Što kad vidite da kod nas možete pojesti odrezak hrvatskog goveda pasmine Simental? Tek ćete onda shvatiti o čemu pričamo i zašto ovaj restoran vrijedi posjetiti. Suho zrenje odnosi se na tretman mesa, koje se stavlja u posebne komore, kako bi se izvuklo čim više vode, sve zbog naglašavanja okusa, ali da pritom meso postane još mekše. Dry age-ing je teško izvediv kod kuće jer komadi mesa moraju odležati u kontroliranim uvjetima, tj. na temperaturi od 2 do 4 stupnja uz određenu vlažnost i protok zraka. stoga morate posjetiti Tkalčićevu 39 i preko svih 39 stepenica popeti se do ovog izvanrednog komada mesa.

Ipak, ne bi restoran bio dobar da nema mediteranskog naglaska pa svakako valja istaknuti i morsku ponudu, od koje vrijedi kušati file jadranske oborite ribe i file lososa.

Nikako ne smijemo zaboraviti na izvanrednu vinsku kartu, za koju je zaslužan Darko Lugarić, višestruko nagrađivani Sommelier. Naše stručno obrazovano osoblje pazim na svaki detalj oko sljubljivanja hrane i vina i maslinovog ulja. Ako vam nismo otkrili dovoljno razloga za posjet ovom gastro-skrovištu, onda preostaje još samo dodati kako u restoranu nema satova tako da možete potpuno pobjeći od stresa. Sjećate se onih stepenica s početka teksta? Ima ih točno 39, ali i da ih ima još deset puta toliko, neće vam biti teško potegnuti do Tkalčićeve 39 i uroniti u Agavin svijet okusa i mirisa.

Jeste li znali?

Tijekom drugog svijetskog rata Tkalčićeva je bila poprilično oštećena te je par zgrada bilo srušeno. Neke od ruševina se mogu vidjeti i danas.

Europe flag vector svg
Europe flag vector svg Europe flag vector svg

HAMAG BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.

Agava - Obrt za ugostitetljstvo je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.